Op 5 en 6 oktober is in Baarle-Nassau herdacht dat de Eerste Poolse Pantserdivisie onder commando van generaal Stanislaw Maczek deze gemeente na zware tegenstand van de Duitsers heeft bevrijd. Het duurder drie weken eer de Polen naar Breda konden oprukken om daar de bezetters te verjagen.

Daarbij sneuvelden meer dan 200 Poolse soldaten van de tankdivisie die met zware artillerie en granaten vanuit verborgen schuttersputten werden bestookt. De generaal richtte een nood-commandopost in, liet op diepladers achtergebleven Poolse tanks naar Baarle vervoeren en kon zo de opmars voortzetten. Bij de herdenking in Baarle-Nassau waren de oudste nog levende veteranen aanwezig.

Namens  COM-afdeling Noord-Brabant woonde a.i.-bestuurslid John Bindels de herdenking bij. Hij werd eerder  onderscheiden met de Medal of Honour Veterans Association Polish Army in the West voor zijn verdiensten voor de
Pantserdivisie.

Op de foto in het midden: veteraan kapitein Henryk Bajduszewski (95), met rechts van hem oud-marinier John Bindels en eerste luitenant Aloyzy Jedamski (94), in gezelschap van, geheel links, majoor Edmund Popielinski, voorzitter veteranen in Gdansk.